07/03/2021
Element, ‘’bir merdivenin ilk basamaklarını tırmanmak’’ anlamına gelen Grekçe ‘’elementa’’ kelimesinden gelir. Bu kelime, ‘’bir bilim veya metodun ilk unsurları’’ anlamında da kullanılır. Önceki yazımızda Empedokles’ten söz etmiştik. Bugün özellikle Evren görüşüyle Aristoteles’i biraz daha yakından tanıyalım istiyorum.
Devamını Oku05/03/2021
Her zaman astrolojinin abecesi olan burçları anlamak için önce onların elementlerini, niteliklerini ve kutuplarını anlamanın önemine inanmışımdır. Dört temel element sistemi- ateş, toprak, hava, su- Yunanlı Filozof- Matematikçi Empedokles (MÖ 490- 430) tarafından oluşturulmuştur. Bu durumda önce Empedokles’i tanımamız, basitçe de olsa onun felsefi yaklaşımını anlamaya çalışmamız gerekir diye düşünüyorum.
Devamını Oku04/03/2021
Astrolojik sembolizmi, bir mevsim ya da başka bir ifadeyle bir mevsimin başı, tam ortası ve sonu gibi düşünebiliriz. Döngü bahar mevsimiyle başlar. Burası hem doğum hem yeniden doğuş zamanıdır. Mevsimi başı, ortası ve sonu olmak üzere üçe ayırırsak, astrolojik sembolizmin ilk üç burcuyla tanışmış oluruz.
Devamını Oku04/03/2021
Yükselen (AC) doğum anında burç kuşağının doğu ufkunda yükselmekte olan burçtur. Yükselenin hangi burç olacağını doğum yeri ve zamanı belirler. Ekliptiğin dünya çevresindeki turu 24 saat olduğu için ortalama 2 saatte bir doğu ufkunda yeni bir burç yükselir. Bu demektir ki Yükselen Burç matematiksel açıdan 2 saatte bir değişir. Ancak ekliptiğin eğimli pozisyonu nedeniyle burçlar Dünya'dan bakıldığında farklı hızlarda yükselir ve bu süre değişebilir.
Devamını Oku02/03/2021
Medium Coeli (MC) 10. evin başındaki eksen, yani doğum haritasının en yüksek noktası (gün ortası)dır. MC yaşamın akışı içinde gitgide önem kazanan ve geliştirilmesi gereken eğilimleri, nitelikleri ve konuları tamsil eder.
Devamını OkuAnalitik Psikolojinin kurucusu İsviçreli Psikiyatr Carl Gustav Jung anne arşetipi için; ‘’aklın çok ötesinde bir bilgelik ve ruhsal yücelik’’ ifadesini kullanıyor. Bunu astrolojideki Ay gezegeni ile ilişkilendirirsek, bu gezegenin Hermetik isminin ‘’düşünce dehâsı’’ olduğunu göz önünde bulundurarak, bugün ‘’duygusal zekâ’’ dediğimiz ve öneminin fark edilmesinin çok da eskilere dayanmadığı kavramdan söz edebiliriz.
Devamını Oku